Thursday, May 3, 2012

Pavlova ohhh..pavlova

Kenapa sekarang baru nk mula buat pavlova yer Awin Macarons?

Tulahh yg org tanyer tpi sebenarnyer awin dh lama cube resepi pavlova ni...tpi dek kerana sibuk sgt dengan order custumer tak sempat lagi nk study bebetul resepi pavlova ni...sebab awin ni seorang yg kuat study sikit..cewahhh...huhu..awin klu jumpe sesuatu yg baru awin akan study dulu asal usulnya sbb awin selalu percaya dgn pepatah lame..tak kenal maka x cinta..Jom kite study asal usul pavlova ni...

Pavlova diberi nama bersempena dengan nama seorang penari ballet Russia yg berkunjung ke Australia & New Zealand iaitu Anna Pavlova pada tahun 1920 semasa jelajahnya mengelilingan dunia. Walaubagaimanapun telah berlaku perebutan dari mana asalnya & siapa pencipta sebenar Pavlova antara Australia & New Zealand selama bertahun lamanya.

Dan akhirnya kajian menunjukkan Resepi asal Pavlova ialah milik New Zealand kerana ianya kali pertama dihidangkan di sebuah hotel di Wellington,New Zealand bersempena dengan kunjungan Anna Pavlova di hotel tersebut pada tahun 1926.

Perebutan resepi asal ini berlaku sbb Pavlova ni memanglah sedappppp.....berbaloi untuk direbutkan..huhu..
Rasanya yg chewy di dlm dan keranggupan lapisan luarannya & dihidangkan bersama krim,buah2han..memang terasa nikmatnya kalau dinikmati sebagai pencuci mulut yang agak mewah...

Kalu nk diberitahu resepi rasanya melambak resepi yg boleh di google tpi apa yg penting kita kena try & error & akhirnya awin dh jumpe resepi yg betul2 sedap..

Disertakan gambar2 di bawah yg bakal buat anda kelaparan..hehehe..





Bagi sesiapa yg berminat nak rasa leh lah order ye...Resepi awin buat ni dari yg lain sebab awin ader letak Strawberry Coulis Syrup yg dibuat sendiri..Cubelah..pasti nk lagi..hehe..

Ni pulak Gambar Penari Ballet Anna Pavlova tu..




Sekian Terima Kasih...














No comments:

Post a Comment

Post a Comment